Slik velger du mobilt bredbånd til hytta

Bredbånd hytta

Ønsker du å ha Internett tilgjengelig på din datamaskin selv om du er på hytta, er mobilt bredbånd løsningen. Dekning, bruksmønster og pris er viktige faktorer som bør vurderes når du vurderer leverandør av mobilt bredbånd.

Det finnes tre ulike nettverk du kan kople deg til om du ønsker å benytte deg av mobilt bredbånd. Dette er ICE.net, Telenor og Netcom. I tillegg finnes det flere aktører som selger abonnement med disse nettverkene, slik som f.eks. Tele2 (Netcom). Hvilket skal man velge?

Sjekk dekningen først

Å sjekke dekningen på akkurat din hytte er det viktigste, og må sjekkes først. Det hjelper lite med et prisgunstig abonnement, om du det tar 10 minutter å laste ned vg.no.

Leverandører av mobil bredbånd tilbyr vanligvis et dekningskart. Her kan du se dekningskart for f.eks. ICE.net. Disse dekningskartene er imidlertid bare å regne som veiledende. Akurat din hytte kan for eksempel ligge bak en åskam i dekningsskyggen for antennen som gir god dekning til dine hyttenaboer.

Har du mobiltelefon med 3G som bruker Telenor eller Netcom sitt nett, kan du få en indikasjon på din lokale dekning ved å se på symbolet på din mobil når du finner deg på hytta. Her bør symbolet vise ”3G”. Du kan også finne nærmeste sender for Telenor, Netcom og ICE.net på finnsenderen.no. Her bør du studere kartet og se etter høydetopper mellom deg og basestasjonen  som kan bety dekningsskygge for din hytte.

Benytter naboene samme nettverk?

Det kan også være fornuftig å sjekke med hyttenaboene din om hva slags mobilt bredbånd de bruker. Ved tilnærmet lik hastighet velger du den nettleverandøren de andre ikke bruker.Dette fordi avhenger av hvor mange du må dele med i nærmeste basestasjon som vil avgjøre hastigheten du har tilgjengelig.

Velg abonnement som passer ditt bruksmønster

Når du har bestemt deg for hvilket nett du skal satse på er det tid for å se på pris og tilbud som passer ditt behov og bruksmønster. Du kan sjekke dette på blant annet telepriser.no. Noen abonnementer er prisgunstige i helger eller på kveldstid. Kan det passe for deg? ICE.net har forøvrig et abonnement hvor du kun betaler for påbegynt uke. Dette kan være fornuftig om du kun er på hytta et begrenset antall uker i året.

Sjekk total nedlastningsmengde pr. måned.

Det ligger begrensninger i nettet slik at ikke noen få skal kunne “stjele” all kapasiteten. Disse begrensningene senker hastighetene etter at en viss mengde data er lastet ned. Dette står ofte angitt i liten skrift under tabellen eller informasjonen om hastigheten.

Oppgitte hastigheter er teoretiske hastigheter

Husk at oppgitte hastigheter er og blir teoretiske hastigheter. Dekningen der du finner deg, samt hvor mange andre som benytter samme basestasjon for datatrafikk, vil kunne redusere hastigheten betydelig.

Se også anbefalte leverandører av mobilt bredbånd

Les mer her: Forbrukertips mobil, Mobilt bredbånd
Publisert: Mandag, 16. august, 2010

Emneord: , , ,
Ingen kommentarer på dette innlegget.

Skriv en kommentar

Bruker du mobilen aktivt mens du kjører bil?

View Results

Loading ... Loading ...

Twitter oppdateringer mobil_forbruker

Posting tweet...